Terug
Gepubliceerd op 02/01/2024

Besluitenlijst  gemeenteraad

di 19/12/2023 - 20:00 Haagbeuk
  • Openbaar

    • Notulen

      • Notulen en audiozittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 14 november 2023 - goedkeuring en kennisneming

        Goedgekeurd

        Notulen en audiozittingsverslag van de gemeenteraadszitting - goedkeuring en kennisneming.

    • Beleid & Organisatie

      • Verzelfstandiging en samenwerking - rapportering in uitvoering van het decreet over het lokaal bestuur - kennisname

        Goedgekeurd

        De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering over de verzelfstandiging, samenwerkingen en deelnames van het lokaal bestuur Herent.

    • Burgerzaken

      • Huishoudelijk reglement op de huwelijken

        Goedgekeurd

        ARTIKEL 1


        Het huishoudelijk reglement voor huwelijken goed te keuren en in werking te laten treden na goedkeuring door de gemeenteraad op 19 december 2023.

        HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP HUWELIJKSPLECHTIGHEDEN

        Artikel 1

        Een huwelijk kan plaatsvinden in zaal "De Haagbeuk" van De Kouter, het Huis van de Gemeente.

        Artikel 2

        • Een huwelijksplechtigheid (uur en dag) wordt maximum 6 maanden en 14 dagen op voorhand aangevraagd en vastgelegd bij de dienst burgerlijke stand.
        • Een huwelijksplechtigheid kan plaatsvinden op dinsdag en donderdag van 13.30 uur tot 15.30 uur en op vastgelegde zaterdagen van 10.00 uur tot 12.30 uur.
        • Er kan niet gehuwd worden op zondagen en wettelijke feestdagen of op door het college vastgestelde sluitingsdagen van het administratief centrum Het Huis van de Gemeente De Kouter.
        • De huwelijksplechtigheden zullen aaneensluitend plaatsvinden vanaf het moment dat er één huwelijksplechtigheid is vastgelegd.


        Artikel 3: Overgangsbepalingen

        Koppels die hun huwelijk reeds hadden vastgelegd vóór de datum van bekendmaking van dit reglement, krijgen de mogelijkheid een andere datum te kiezen, maar worden daar niet toe verplicht. Verkiezen zij toch op zaterdag te huwen, dan blijven voor de trouwers de regels gelden zoals voor de inwerkingtreding van dit reglement.

        Deze overgangsregeling geldt enkel voor huwelijken die plaatsvinden in 2024. Op huwelijken die in plaatsvinden 2025 en later zijn de bepalingen van het aangepast reglement van toepassing.

    • Financiën

      • Brief van de gouverneur betreffende de goedkeuring van de jaarrekening 2022 van het AGB De Kouter + kwijting aan de bestuurders

        Goedgekeurd

        De gemeenteraad neemt kennis van de brief van de gouverneur van 16 november 2023 waarin hij de goedkeuring bevestigt van de jaarrekening 2022 van het autonoom gemeentebedrijf De Kouter van de gemeente Herent
        De gemeenteraad verleent kwijting aan de bestuurders van het autonoom gemeentebedrijf De Kouter.

      • Autonoom gemeentebedrijf (AGB) De Kouter - aanpassing 4 met beginkrediet 2024 van het meerjarenplan 2020-2025

        Goedgekeurd

        De gemeenteraad keurt de aanpassing 4 met beginkrediet 2024 van de meerjarenplanning 2020-2025 van het autonoom gemeentebedrijf De Kouter, goed.

      • Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) De Kouter - Kapitaalvermindering 2023 en uitkering van een pro rata dividend

        Goedgekeurd
        • Er wordt voor het jaar 2023 een kapitaalvermindering van 647.272,72 euro doorgevoerd.
        • Er wordt voor het jaar 2023 een dividend toegekend aan de gemeente van 3.431,20 euro (pro rata berekend op basis van de staat van het kapitaal en de overgedragen winst van het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) De Kouter op 31 december 2022).
        • Het AGB De Kouter wordt gevraagd deze bedragen binnen een korte termijn te storten aan de gemeente Herent.
      • Aanpassing 9 meerjarenplan 2020-2025 - Gemeente - vaststelling

        Goedgekeurd

        Enig artikel. De gemeenteraad stelt het gedeelte Gemeente van aanpassing 9 van het meerjarenplan 2020-2025 vast.

      • Aanpassing 9 meerjarenplan 2020-2025 - OCMW - goedkeuring

        Goedgekeurd

        Enig artikel. De gemeenteraad keurt het gedeelte OCMW van aanpassing 9 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.

      • Goedkeuring nominatieve subsidies 2024

        Goedgekeurd

        De gemeenteraad keurt de nominatieve subsidies 2024 goed.

    • Jeugd

      • Subsidiereglement verfraaiingswerken in functie van het gedeeld ruimtegebruik - vaststelling

        Goedgekeurd

        Het reglement wordt vastgesteld.

      • Gemeentelijk reglement betreffende kadervormingssubsidies voor jongeren - vaststelling

        Goedgekeurd

        Aan de raad wordt gevraagd het gemeentelijk reglement voor de subsidiëring van vorming van jongeren en begeleiders goed te keuren

    • Leefmilieu & duurzaamheid

      • Project erkenning publieke grachten - voorlopige vaststelling

        Goedgekeurd
        • kennis te nemen van het rapport "erkenning van publieke grachten voor de gemeente Herent" opgemaakt door de milieudienst van Interleuven
        • voorlopige vaststelling van de erkenning van publieke grachten, gerangschikt per deelbekken, voor de gemeente Herent
        • organisatie openbaar onderzoek
    • Wegenis - waterwerken - gebouwen

      • Verkaveling Maleizenstraat - overname weg - gratis grondafstand - akte - goedkeuring

        Goedgekeurd

        - overgaan tot de kosteloze verwerving van een weg, gelegen Hoogbeemd, ten kadaster gekend volgens titel sectie I, deel van nummer 38 B en ingevolge recent kadastraal uittreksel sectie I nummer 38DP0000, voor een oppervlakte van negen are veertig centiare (9 a 40 ca), zo en gelijk het onroerend goed staat afgebeeld onder "weg" op het metingsplan opgemaakt door landmeter-expert Richard Dewit, te Leuven op 17 juni 1992, zoals gehecht gebleven aan de verkavelingsakte verleden voor notaris Thomas Boes te Heverlee op 10 augustus 1992.
        - goedkeuren van bijgevoegde ontwerpakte voor kosteloze grondafstand van een weg, gelegen Hoogbeemd, ten kadaster gekend volgens titel sectie I, deel van nummer 38 B en ingevolge recent kadastraal uittreksel sectie I nummer 38D P0000, voor een oppervlakte van negen are veertig centiare (9 a 40 ca), zo en gelijk het onroerend goed staat afgebeeld onder "weg" op het metingsplan opgemaakt door landmeter-expert Richard Dewit, te Leuven op 17 juni 1992, zoals gehecht gebleven aan de verkavelingsakte verleden voor notaris Thomas Boes te Heverlee op 10 augustus 1992
        - de grondverwerving laten gebeuren voor openbaar nut, voor inlijving in het openbaar domein en de wegenis.

      • Hogebeekweg (H113) - herwaardering van een gemeenteweg - verzoekschrift aan de gemeenteraad

        Goedgekeurd

        Kennisname van het verzoekschrift en horen van indiener.

      • Haachtstraat - inname 31 - akte verkoop - goedkeuring

        Goedgekeurd

        - akkoord te gaan met de aankoop van een perceel grond, gelegen aan de Haachtstraat, gekadastreerd Herent, vijfde afdeling Veltem-Beisem, sectie D, volgens titel deel van nummer 166 B 3 groot volgens meting achttien centiare twee en veertig decimilliare (Precad: 166A4 P0000 voor 18 vierkante meter), aangeduid als inname 31, tegen de prijs van  honderd vijftien euro dertien cent (115,13 euro)
        - goedkeuren ontwerpakte voor verkoop met betrekking tot een perceel grond, gelegen aan de Haachtstraat,,gekadastreerd Herent, vijfde afdeling Veltem-Beisem, sectie D, volgens titel deel van nummer 166 B 3 groot volgens meting achttien centiare twee en veertig decimilliare (Precad: 166A4 P0000 voor 18 vierkante meter), aangeduid als inname 31, tegen de prijs van  honderd vijftien euro dertien cent (115,13 euro)

      • Raamcontract buitengewoon onderhoud van voet- en fietspaden 2024-2027: goedkeuring raming, lastvoorwaarden en gunningswijze

        Goedgekeurd

        De opdrachtdocumenten met nr. 321.220* en de raming voor het “Raamcontract buitengewoon onderhoud van voet- en fietspaden 2024-2027”, opgesteld door Interleuven worden goedgekeurd.

      • Raamcontract 'buitengewoon onderhoud asfalt en beton 2024-2027': goedkeuring raming, lastvoorwaarden en gunningswijze

        Goedgekeurd

        De opdrachtdocumenten met nr. 322.205* en de raming voor het raamcontract 'Renovatie asfalt-en betonwegen 2024-2027', opgesteld door de dienstverlenende vereniging Interleuven, worden goedgekeurd.

    • Bijkomend(e) agendapunt(en)

      • Agendapunt toegevoegd door raadslid Luk Draye - motie Palestina-Israël

        Verworpen

        Artikel 1:

        De gemeenteraad van Herent, waar ook vluchtelingen uit Palestina en met name uit Gaza een thuis hebben gevonden, veroordeelt ondubbelzinnig het geweld in Israël en in de bezette Palestijnse gebieden en drukt zijn solidariteit uit met de onschuldige burgers in de regio. Hij roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en tot onvoorwaardelijke toegang tot humanitaire hulpgoederen voor alle Palestijnen.

        Artikel 2:

        De gemeenteraad roept op om producten te weren van Israëlische bedrijven die verdienen aan de illegale bezetting en de blokkade van de Palestijnse Gebieden, draagt daartoe het college op om een werkbare aanpak uit te werken voor de aankopen door de Gemeente Herent en roept de federale regering op de import van producten uit de illegaal bezette Palestijnse Gebieden te verbieden, hetzij via een Europees initiatief, dan wel door een eigen wetgevend initiatief.

        Artikel 3:

        De gemeenteraad roept de Belgische regering op om actief te ijveren voor een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren, voor het vrijlaten van alle gijzelaars en voor het respecteren van het internationale humanitaire recht door alle partijen in het conflict.

        Artikel 4:

        De gemeenteraad roept de Belgische regering en de Europese Unie op om te ijveren voor een onafhankelijk onderzoek naar de oorlogsmisdaden die zijn gepleegd sinds begin oktober zodat de daders én de politiek verantwoordelijken van oorlogsmisdaden zoals willekeurige aanvallen op burgers, collectieve bestraffing van een bevolking en verhinderen van basishulpverlening aan burgers vervolgd kunnen worden voor internationale gerechtsinstanties.

         

      • Agendapunt toegevoegd door raadslid Jan Creten - subsidiereglement ondersteuning kinderopvang Herent

        Verworpen

        Artikel 1. Definities
        - Gezinsopvang: een initiatief met maximum 8 kinderen van 0 tot 3 jaar, met een vergunning “kinderopvang voor baby’s en peuters” uitgereikt door het Agentschap opgroeien.
        - Groepsopvang: een initiatief van minstens 9 kinderen van 0 tot 3 jaar, met een vergunning “kinderopvang voor baby’s en peuters” uitgereikt door het Agentschap opgroeien.
        - Vergunning: de vergunning “kinderopvang voor baby’s en peuters” die een initiatief nodig heeft om een kinderopvang te mogen inrichten overeenkomstig het decreet Kinderopvang, dewelke wordt uitgereikt door het Agentschap opgroeien
        - Trappen 0,1,2,3: het niveau van subsidies toegekend door het Agentschap opgroeien. De trap geeft de soort en hoeveelheid subsidies aan die het initiatief ontvangt van het Agentschap opgroeien.

        Artikel 2. Voorwaarden voor subsidie
        De verschillende subsidies kunnen aangevraagd worden door organisatoren die cumulatief:
        - kinderopvang (willen) aanbieden (gezins- of groepsopvang) voor baby’s en peuters tussen 0 en 3 jaar,
        - gevestigd zijn op het grondgebied van Herent,
        - voldoen aan de regelgeving van het Agentschap Opgroeien (vergunning Kinderopvang baby’s en peuters) en het decreet kinderopvang,
        - Het statuut hebben van vzw, natuurlijke persoon of publieke OCMW-vereniging
        - gunstige verslagen van de Zorginspectie kunnen voorleggen op naam van de organisatoren van de kinderopvang. Indien het gaat om een startende organisator kinderopvang, is dit niet van toepassing.
        - samenwerken met het lokaal bestuur Herent:
        ▪ actief deelnemen aan het digitaal loket kinderopvang,
        ▪ deelnemen aan de vergaderingen van het lokaal overleg kinderopvang,
        ▪ alle inspectieverslagen doorsturen naar het gemeentebestuur van Herent
        ▪ melden van een negatief inspectieverslag, melden van incidenten waarbij politie of brandweeroptreden noodzakelijk was
        - voldoen aan de bijkomende voorwaarden voor de specifieke subsidies zoals bepaald in de artikels 3, 4, 5 en 6 van dit reglement.
        - het initiatief dat een subsidie aanvraagt verbindt er zich toe elke wijziging die een invloed kan hebben op de toekenning van de subsidie onmiddellijk schriftelijk bekend te maken aan het college van burgemeester en schepenen.

        Artikel 3. Eénmalige subsidie voor nieuwe kinderopvanginitiatieven of bestaande kinderopvanginitiatieven die uitbreiden.
        Doel: de realisatie van nieuwe of de uitbreiding van bestaande initiatieven in de gezins- en groepsopvang stimuleren. Deze subsidie wordt éénmalig toegekend aan nieuwe en uitbreidende kinderopvanginitiatieven.
        Bijkomende voorwaarden:
        - het kinderopvanginitiatief dient opgericht of uitgebreid te zijn binnen 6 maanden na goedkeuring van de aanvraag,
        - het kinderopvanginitiatief/ uitbreiding dient minimum 3 jaar te blijven bestaan wil het de subsidie wil het de subsidie volledig kunnen behouden. Een Een volledige terugbetaling van de subsidie moet gebeuren van de subsidie moet gebeuren indien de kinderopvang/ uitbreiding stopgezet wordt in het het eerste jaar, 2/3e teruggave indien de opvang/de uitbreiding wordt stopgezet tijdens het 2e jaar na opstart, 1/3e terugbetaling indien de opvang/uitbreiding wordt stopgezet tijdens het het 3e jaar na na opstart).
        - kinderopvanginitiatieven met opvangplaatsen met vrije dagprijs, moeten zich bovendien engageren om deel te nemen aan elke uitbreidingsronde van het het Agentschap opgroeien om in een hogere subsidietrap terecht te komen en de aanvrager mag een maximale dagprijs hanteren die gelijk is aan 120% van het hoogste tarief bij de inkomensgerelateerde kinderopvangplaatsen, alle kosten inbegrepen. Initiatieven die zich niet aan deze voorwaarden houden, dienen het volledige subsidiebedrag terug te betalen.
        - Het subsidiebedrag moet gaan naar investeringen in de opvanglocatie en/of de aankoop van materiaal voor de uitbating van het kinderopvanginitiatief. De volgende werken, investeringen en/of duurzame materiaalkosten komen in aanmerking voor een een subsidie:
        a) Verbouwingswerken, onderhouds- en instandhoudingswerken, evenals het het vernieuwen van bestaande installaties (verwarming, elektrische installatie, sanitair), dit telkens in functie van (brand)veiligheid en/of hygiëne.
        b) aankopen van dvan duurzaam,am, opvanqspecifiek materiaal:
        - De aankoop van meubilair, slaapvoorzieningen, keukentoestellen.
        - De aankoop van duurzaam speelgoed met een kostprijs van minstens 150 euro per item.
        De éénmalige subsidie voor starters en voor bestaande initiatieven die een uitbreiding van hun aantal
        kindplaatsen realiseren, bedraagt:
        - 500 euro per vergunde opvangplaats met vrije dagprijs, die door Agentschap opgroeien vergund wordt en
        voldoet aan de trap 0 of trap 1-subsidievoorwaarden van Agentschap opgroeien.
        - 500 euro per vergunde opvangplaats met inkomenstarief, die door Agentschap opgroeien vergund wordt en
        voldoet aan de trap 2A-of trap 2B-subsidievoorwaarden van Agentschap opgroeien.
        - 750 euro per vergunde opvangplaats met inkomenstarief die door Agentschap opgroeien vergund wordt en voldoet aan de trap 3-subsidievoorwaarden van Kind en Gezin.

        Artikel 4. Subsidie voor de dagelijkse werking
        Voor elk ingevulde kinderopvangplaats krijgt het kinderopvanginitiatief een jaarlijkse subsidie per plaats.
        Bijkomende voorwaarde: Deze subsidie bedraagt voor
        - kinderopvangplaatsen met inkomenstarief: €100 op jaarbasis
        - kinderopvangplaatsen met vrije dagprijs; €150 op jaarbasis, op voorwaarde dat de aanvrager het jaar voorafgaand aan de toekenning van de subsidie heeft heeft deelgegenoomen aan elke uitbreidingsronde van Agentschap opgroeien om in een hogere subsidietrap terecht te komen en mits de aanvrager een maximale dagprijs hanteert die gelijk is aan 120% van het hoogste tarief bij de inkomensgerelateerde kinderopvangplaatsen (alle kosten inbegrepen).
        De subsidies kunnen vrij besteed worden in functie van de dagelijkse werking van de kinderopvang.

        Artikel 5. Subsidies voor de kwalitatieve versterking van de kinderopvang
        De kinderopvanginitiatieven op het grondgebied van gemeente Herent kunnen een beroep doen op een extra jaarlijkse subsidie van 250 euro per plaats indien zij voldoen aan volgende cumulatieve voorwaarden:
        - een maximale kindratio van 6 kinderen per kinderbegeleider. Om te mogen meetellen voor de kindratio moeten de begeleiders:
        een beroepskwalificatie ‘kinderbegeleider baby’s en peuters’ bezitten
        -
        in een opleidings/EVC-traject zitten om de beroepskwalificatie kinderbegeleider baby’s en peuters te behalen
        -
        een ander kwalificatiebewijs kunnen voorleggen dat door Agentschap opgroeien erkend is om als kinderbegeleider te mogen werken in de kinderopvang.
        -
        Logistieke medewerkers tellen voor dit subsidiereglement niet mee ifv het behalen van de maximale kindratio ban 6 kinderen per kindbegeleider.
        -
        Een lagere kindratio mag niet ten koste gaan van het aantal beschikbare kinderopvangplaatsen bij groepsopvanginitiatieven. Dit betekent dat er een minimale bezettingsgraad van 90% moet gerealiseerd worden. Voor gezinsopvanginitiatieven geldt deze beperking niet.
        -
        De bewijsstukken daarvoor worden overgemaakt aan het gemeentebestuur van Herent.
        - elke kinderbegeleider volgt minimaal 12 uur vorming voorafgaand aan het jaar van aanvraag van de toelage. Het kan zowel gaan over een externe of interne fysieke vorming als een digitale vorming via de tool BLINK, het leer- en inspiratieplatform voor de sector van de kinderopvang . Via Blink werkt de verantwoordelijke, mentor of pedagogisch coach een groeitraject op maat uit zodat de kinderbegeleider zich verder kan ontwikkelen. De bewijsstukken daarvoor worden overgemaakt aan het gemeentebestuur van Herent.
        Deze subsidie is van toepassing voor
        - kinderopvangplaatsen met inkomenstarief
        - kinderopvangplaatsen met vrije dagprijs, op voorwaarde dat de aanvrager het jaar voorafgaand aan de toekenning van de subsidie heeft heeft deelgegenoomen aan elke uitbreidingsronde van Agentschap opgroeien om in een hogere subsidietrap terecht te komen en mits de aanvrager een maximale dagprijs hanteert die gelijk is aan 120% van het hoogste tarief bij de inkomensgerelateerde kinderopvangplaatsen (alle kosten inbegrepen).
        Deze subsidie vervalt zodra de Vlaamse regelgeving een maximale kindratio van 6 kinderen per kinderbegeleider of lager oplegt en daarvoor de nodige financiële ondersteuning voorziet.
        Artikel 6. Subsidie voor dringende opvang
        Gemeente Herent voorziet een subsidie van 750€ voor de dringende opvang voor vergunde organisatoren van gezins- en groepsopvang (met uitzondering van organisatoren die voor al hun plaatsen in de hoogste subsidietrap (T3) gesubsidieerd zijn. Onder dringende opvang wordt verstaan:
        een gezin dat binnen de maand behoefte heeft aan kinderopvang omwille van één of meer van de volgende redenen:
        -
        De ouder werkt niet, vindt plots werk en heeft binnen het gezin of informele netwerk geen
        opvangmogelijkheden.
        4
        -
        De ouder werkt niet, start plots met een opleiding en heeft binnen het gezin of informele
        netwerk geen opvangmogelijkheden.
        -
        Er is een acute crisis in het gezin waardoor het noodzakelijk is dat het kind naar de
        kinderopvang gaat.
        -
        Het gezin heeft opvang nodig om medische of sociale redenen
        -
        Het gezin kan, buiten zijn wil, niet meer gebruik maken van eerdere opvangmogelijkheden.
        Aan volgende bijzondere voorwaarden moet voldaan worden:
        De aanvrager:

        Kan een toelage dringende opvang aanvragen voor maximaal het aantal door het Agentschap opgroeien vergunde plaatsen min het aantal plaatsen met DOP-subsidie min het aantal plaatsen in subsidietrap T3. Bij het indienen van het aanvraagformulier dient ook telkens een simulatie van het aantal ‘dringende opvanginschrijvingen’ die het lopende jaar gerealiseerd zullen worden, te worden gegeven. Gemeente Herent heeft het recht om binnen de perken van de door de gemeenteraad goedgekeurde begroting het aantal ‘dringende opvanginschrijvingen’ waarvoor recht is op subsidie, te beperken.

        Engageert zich ertoe voor deze plaatsen enkel ‘dringende opvanginschrijvingen’ toe te laten en biedt voor deze inschrijvingen een opvangcontract aan van minimaal 6 maanden, verlengbaar met nog eens 6 maanden indien ouders dit wensen. Dit opvangcontract omvat een opvangplan van minstens 4 halve dagen of 2 volle dagen opvang per week. Een flexibel opvang plan gedurende de wenperiode wordt hier niet bij gerekend. De aanvrager spant zich in om na deze periode een regulier opvangcontract aan te bieden, binnen of buiten de eigen opvanglocatie; Ouders betalen inkomenstarief, ook voor niet-gewettigde afwezigheidsdagen;

        Voert de opvangcontracten in detail {DOP-label, opvangplan, einddatum opvang,..) in in de webapplicatie van het loket kinderopvang. Geeft goedkeuring dat jaarlijks een rapport uit de webapplicatie van het loket kinderopvang wordt getrokken met als doel de impact van deze toelage in kaart te brengen en te maximaliseren.

        Neemt een afzonderlijke passage rond dringende opvang op in het huishoudelijk reglement (wenperiode, inkomenstarief, opvang plan, niet-gewettigde afwezigheden,...} Engageert zich om gedurende het jaar voorafgaand aan de toekenning van de subsidie deel te nemen aan elke uitbreidingsronde ‘dringende opvang’ van Agentschap Opgroeien, mits de aanvrager aan de selectiecriteria beantwoordt.

  • Mondelinge vragen

    • Varia - mondelinge vragen van raadsleden

      Definitieve agenda