Terug
Gepubliceerd op 17/09/2021

Besluit  gemeenteraad

di 14/09/2021 - 20:00

Besluit betreffende de organisatie van de gemeenteraden, de raden voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraadscommissies tijdens de coronacrisis en dit vanaf september 2021 - bekrachtiging

Aanleiding
  • burgemeesterbesluit van 2 september 2021 betreffende de organisatie van de gemeenteraden, de raden voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraadscommissies tijdens de coronacrisis en dit vanaf september 2021
Feiten, context en argument

In zitting van 29 oktober 2020 heeft de burgemeester het volgende beslist:

Artikel 1. De burgemeester besluit om de gemeenteraden en de raden voor maatschappelijk welzijn vanaf de zitting van 10 november 2020 digitaal te laten verlopen via Microsoft Teams met de mogelijkheid om via annotaties in het programma "eNotulen" opmerkingen en en/of vragen bij agendapunten te formuleren en handelingen te treffen overeenkomstig de artikelen 3 en 11 van de huishoudelijke reglementen van de raden en dit zolang de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad tegen de verspreiding van het COVID-19-virus van kracht blijven.
Artikel 2. De bovengenoemde digitale raden zullen door het publiek kunnen gevolgd worden via een audiolivestreaming via Microsoft Teams.
Artikel 3. De raadscommissies worden eveneens tijdens de voormelde periode digitaal georganiseerd.

Dit besluit werd door de gemeenteraad in zitting van 10 november 2020 bekrachtigd.

Tijdens het laatste Overlegcomité van 20 augustus 2021 werd uitgebreid de epidemiologisch toestand in ons land besproken. Het behalen van de doelstellingen van het zogenaamde Zomerplan laat toe om, volgens plan, vanaf 1 september een reeks beperkingen te schrappen.

Het dragen van een mondmasker en het respecteren van veilige afstand van anderhalve meter blijven belangrijke instrumenten om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Daarom blijft het dragen van een mondmasker verplicht in een hele reeks situaties, onder meer op het openbaar vervoer en in de stations, in winkels en winkelcentra, bij verplaatsingen in horecazaken, in conferentiezalen, handelsbeurzen, auditoria, gebouwen van de eredienst, gerechtsgebouwen, bibliotheken en tijdens betogingen. Ook op drukbezochte plaatsen zoals winkelstraten, jaarmarkten en kermissen blijft de mondmaskerplicht gelden, zoals bepaald door de bevoegde lokale overheid.

Vanaf 1 september is het dragen van het mondmasker niet meer verplicht in het publiek toegankelijke ruimtes van ondernemingen, openbare besturen of verenigingen en in de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector voor evenementen en private feesten met minder dan 200 toeschouwers binnen en 400 toeschouwers buiten, tenzij de lokale overheid daar anders over beslist.

Omwille van voormelde evoluties oordeelt de burgemeester dat het niet langer opportuun is om de raden (gemeente en OCMW) digitaal te laten verlopen en heft zij haar besluit van 29 oktober 2020 op en dit conform de huidige richtlijnen van het agentschap Binnenlands Bestuur. Het lokaal bestuur beslist trouwens tijdens de huidige gezondheidssituatie autonoom over de wijze van vergaderen. De keuze op welke wijze het bestuur vergadert, moet een weloverwogen keuze zijn. Het is een lokale afweging die moet worden gemaakt.

De burgemeester bepaalt dat vanaf heden de raden terug fysiek zullen verlopen, waarbij de bevolking de vergadering kan bijwonen als de regels van social distancing worden nageleefd. De fysieke vergadering moet toegankelijk zijn voor pers en publiek. De openbaarheid van de vergaderingen moet het publiek in staat stellen om kennis te krijgen van de noodzakelijke informatie. De openbaarheid van de vergadering stelt de pers in staat om de debatten te verslaan en de publieke opinie kritisch in te lichten. De openbaarheid is een wezenlijke waarborg voor de democratische werking van de gemeenteraad. Het maakt controle mogelijk en biedt een waarborg tegen willekeur. Het komt aan de lokale besturen toe om de openbaarheid te garanderen. De vergadering kan enkel nog in besloten zitting plaatsvinden zoals artikel 28 van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt.

Volgende extra maatregelen worden door de burgemeester opgelegd:

  • Om de social distancing tussen de raadsleden te kunnen blijven verzekeren, zullen er extra tafels worden voorzien en zal de tussenwand tussen de zalen (Quetzaal en Haagbeuk) worden weggehaald.
  • Indien er personeelsleden tijdens de vergaderingen aanwezig moeten zijn, dan blijven de omgangsregels, die op de werkvloer gelden, van kracht. 
  • Als de afstand van anderhalve meter (1,5 meter) niet nageleefd kan worden, dan blijft de mondmaskerplicht gelden voor de raadsleden en de  aanwezige toehoorders.
  • Er wordt ook geen drink door het bestuur aangeboden na de zitting.
  • De drie gemeenteraadscommissies worden herleid tot één gezamenlijke digitale commissie, waarvan de debatten te volgen zijn via een audiovisuele livestream (Microsoft Teams).
Juridische grond
  • ministerieel besluit van 13 maart 2020 houdende de afkondiging van de federale fase betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19
  • het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken
  • artikelen 23 en 63 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de bevoegdheden van de burgemeester
  • artikel 133 van de nieuwe gemeentewet waarin bepaald wordt dat de burgemeester in het bijzonder belast met de uitvoering van de politiewetten, de politiedecreten, de politieordonnanties, de politieverordeningen en de politiebesluiten. Hij kan echter onder zijn verantwoordelijkheid zijn bevoegdheid geheel of ten dele overdragen aan een van de schepenen
  • artikel 134, §1 van de nieuwe gemeentewet waarin vermeld wordt dat in geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, de burgemeester politieverordeningen kan maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden, Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.
  • artikel 135, §2, 2de lid, 5° van de nieuwe gemeentewet, dat bepaalt dat de gemeenten ook tot taak hebben het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen. Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd: 5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden
  • nieuwsbrief van het crisiscentrum van de Vlaamse overheid van 20 oktober 2020 met betrekking tot de aangepaste richtlijnen voor de organisatie van de vergaderingen van de lokale en provinciale bestuursorganen
Besluit

Artikel 1. De gemeenteraad heft het besluit van 10 november 2020 om de gemeenteraden en de raden voor maatschappelijk welzijn vanaf de zitting van 10 november 2020 digitaal te laten verlopen via Microsoft Teams met de mogelijkheid om via annotaties in het programma "eNotulen" opmerkingen en/of vragen bij agendapunten te formuleren en handelingen te treffen overeenkomstig de artikelen 3 en 11 van de huishoudelijke reglementen van de raden en dit zolang de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad tegen de verspreiding van het COVID-19-virus van kracht blijven, op.

Artikel 2. De gemeenteraad bekrachtigt het burgemeesterbesluit van 2 september 2021 betreffende de organisatie van de gemeenteraden, de raden voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraadscommissies tijdens de coronacrisis en dit vanaf september 2021.