De voorzitter opent de zitting op 20/04/2021 om 20:06.
De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en door de algemeen directeur.
Raadslid Loes Vandenbroucke stelt dat haar fractie zich bij de stemming zal onthouden over dit punt en verwijst hierbij naar het verschil in behandeling van vergissingen door raadsleden tijdens de stemmingen, meer bepaald wordt verwezen naar de stemmingen tijdens de gemeenteraadszittingen van 15 december 2020 [agendapunt 2020/187] en van 9 maart 2021 [agendapunt GR/2021/030].
De Vooruit-fractie sluit zich hierbij aan.
Enig artikel. De gemeenteraad keurt de notulen en het (audio-)zittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 9 maart 2021 goed.
Een aanvulling van het huishoudelijk reglement is aangewezen
Enig artikel. In het huishoudelijk reglement voor de gemeenteraad zoals vastgesteld op 30 juni 2020 wordt na artikel 28 §2 volgende bepaling ingevoegd:
“Art. 28 §3. Wanneer een agendapunt nog niet volledig is afgesloten door de voorzitter, en een raadslid aangeeft zich te hebben vergist en zijn stem wil laten aanpassen, dan kan de voorzitter ofwel die stemwijziging aanvaarden ofwel de stemming laten overdoen, waartoe hij beslist na de raadsleden te hebben gehoord.
Wanneer een agendapunt volledig is afgesloten door de voorzitter, is de stemming definitief en kan de stemming niet worden aangepast of overgedaan. Als een raadslid aangeeft zich te hebben vergist en zijn stem wil laten aanpassen, dan kan dit enkel worden genotuleerd in het notulenverslag.”
buitengewone algemene vergadering Ecowerf op 23 juni 2021 om 19.30 uur
- effectieve afgevaardigde: Hugo Coomans
- plaatsvervanger: Kristin Lercangé
EcoWerf is een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid, en meer bepaald een opdrachthoudende vereniging zoals bedoeld in artikel 398, §1, 3° van het Decreet over Lokaal Bestuur van 22 december 2017;
De statuten van EcoWerf;
De beslissing van de raad van bestuur van EcoWerf van 17 maart 2021 tot de goedkeuring van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van EcoWerf van donderdag 23 juni 2021 met volgende agendapunten:
1. Samenstelling van het bureau
2. Goedkeuring verlenging EcoWerf
2.1. Vaststellingen verzoeken tot verlenging (art. 423 DLB)
2.2. Statutenwijziging: verlenging duur (art. 5 statuten)
3. Goedkeuring statutenwijziging
4. Diversen;
Overwegende dat er geen bezwaren zijn om de agenda niet goed te keuren;
De bijlagen waaronder de statutenwijziging, de visienota, het evaluatierapport en het financieel meerjarenperspectief;
Omtrent agendapunt 2 en 3 dient een inhoudelijke beslissing genomen te worden;
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het Decreet lokaal bestuur.
Agendapunt 2: goedkeuring verlenging EcoWerf
De bestaansduur van EcoWerf loopt tot 15 december 2021 (artikel 5 statuten). Uit het onderzoek inzake de verlenging blijkt dat het voor de gemeente aangewezen is om haar deelname bij EcoWerf te verlengen, zoals verantwoord wordt door de visienota.
Op basis hiervan formuleert de gemeente een verzoek tot verlenging van deelname bij EcoWerf conform art. 423 DLB.
De beslissing van de verlenging vertaalt zich in een aanpassing van artikel 5 van de statuten waarbij de bestaansduur van EcoWerf wordt verlengd met 18 jaar.
Er zijn geen bezwaren voorhanden om de goedkeuring te weigeren.
Agendapunt 3: goedkeuring statutenwijziging
Waardering aandeel nieuwe vennoten
De huidige statuten van EcoWerf hebben tot gevolg dat bij een nieuwe toetreding van een gemeente het aantal aandelen niet in verhouding zal staan met het aantal aandelen van de andere A-vennoten. Een nieuwe berekeningswijze is ingeschreven en is een aanpassing van artikel 8 van de statuten.
De berekening van het aantal aandelen bij een toetreding van een nieuwe gemeentevennoot zal er als volgt uitzien:
Mogelijkheid tot herziening kapitaal per gemeentelijke bestuursperiode
Op de raad van bestuur van 25 november 2020 is beslist om de onderlinge verhouding van de aandelen tussen de bestaande vennoten, en eventuele herverdeling, vast te leggen. Deze herverdeling kan best gebeuren op het moment dat de definitieve samenstelling van de vennootschap vast ligt, op de algemene vergadering van 15 december 2021. De herverdeling is aangewezen om een reële verhouding tussen aantal aandelen en inwonersaantallen te bekomen.
Om in de toekomst een reële weerspiegeling te behouden wordt in artikel 8 een clausule ingeschreven die de aanpassing van het geplaatste kapitaal aan de evolutie van het bevolkingscijfer eenmaal per gemeentelijke bestuursperiode faciliteert zodat deze bepaling gebruikt kan worden als kapstok voor toekomstige aanpassingen.
Faciliteren van een elektronisch aandelenregister
Sinds de invoering van het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen is het mogelijk om een elektronisch aandelenregister aan te houden. Deze mogelijkheid wordt voorzien in artikel 10 van de statuten. De raad van bestuur heeft hierdoor de mogelijkheid om te kiezen tussen een papieren of elektronische registratie.
Faciliteren volmachtenbesluit
Ingevolge het Decreet over het lokaal bestuur is het directiecomité weggevallen waardoor ook de bijhorende delegaties aan het directiecomité niet meer toepasbaar zijn. Om hieraan tegemoet te komen is op de raad van bestuur van 4 maart 2020 een volmachtenbesluit goedgekeurd.
Door een aanpassing van artikel 28 van de statuten wordt deze mogelijkheid tot het geven van bijzondere volmachten en/of het toekennen van het dagelijks bestuur aan de voorzitter, ondervoorzitters en leidinggevende personeelsleden gefaciliteerd. Tevens wordt de wettelijke omschrijving van de notie dagelijks bestuur onder het Wetboek van vennootschappen en verenigingen ingeschreven.
Faciliteren digitaal en/of hybride vergaderen algemeen comité en algemene vergadering
Conform de mogelijkheid die voorzien is voor de raad van bestuur wordt een gelijkaardige bepaling in artikels 33 en 38.3 van de statuten ingeschreven voor het algemeen comité en de algemene vergadering.
Er zijn geen bezwaren voorhanden om de goedkeuring te weigeren.
geen
De gemeenteraad beslist:
Artikel 1. De agendapunten van de bijzondere algemene vergadering van 23 juni 2021 van de opdrachthoudende vereniging EcoWerf worden goedgekeurd.
Artikel 2. De gemeente verzoekt de algemene vergadering van EcoWerf om over te gaan tot een verlenging van EcoWerf.
Artikel 3. De gemeente verwijst naar de uitgebreide visienota in bijlage op grond waarvan zij beslist het lidmaatschap van de gemeente bij EcoWerf te verlengen (zie punt 2 van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 23 juni 2021).
Artikel 4. De wijziging van artikel 5 van de statuten van EcoWerf waarbij de bestaansduur van EcoWerf verlengd wordt met 18 jaar tot 15 december 2039 wordt goedgekeurd (zie punt 2 van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van EcoWerf op 23 juni 2021).
Artikel 5. De statutenwijziging wordt in zijn geheel goedgekeurd (zie punt 3 van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van EcoWerf op 23 juni 2021).
Artikel 6. De heer Hugo Coomans, raadslid, met als plaatsvervanger mevrouw Kristin Lercangé, wordt gemandateerd om buitengewone algemene vergadering van EcoWerf van 23 juni 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform dit besluit.
Artikel 7. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de opdrachthoudende vereniging middels het bezorgen van een afschrift in tweevoud aan EcoWerf, inclusief de motivering bij agendapunt 2.
bijzondere algemene vergadering Ecowerf op 23 juni 2021 om 19.30 uur
- effectieve afgevaardigde: Hugo Coomans
- plaatsvervanger: Kristin Lercangé
Er wordt sinds de oprichting van EcoWerf gewerkt met een aanstiplijst van activiteiten waarvoor beheersoverdracht mogelijk is. Als een gemeente beheersoverdracht doet voor een bepaalde activiteit wil dit zeggen dat:
Met het oog op de verlenging van EcoWerf is de lijst met beheersoverdrachten vereenvoudigd en toekomstgericht gemaakt.
Alle fracties afzonderlijk opnemen in een beheersoverdracht is niet meer nuttig. De fracties en hun definities zullen de komende periode immers de nodige evolutie kennen (bijv. extra fracties die uit het grofvuil worden gehaald). Op de recyclageparken streven we naar een uniformiteit van fracties op alle EcoWerf-parken.
Het onderscheid wordt gemaakt tussen een basisdienstverlening per onderdeel (bijv. afvalpreventie, huis-aan-huisinzameling en uitbating recyclagepark) en een optionele dienstverlening (bijv. inzameling oude metalen, DifTar-huis-aan-huisinzameling en verwerking bermmaaisel). De basisdienstverlening vormt de fundamenten van een integraal afvalbeleid. Om op alle facetten van het afvalbeleid te kunnen sturen, worden de gemeenten gestimuleerd om aan deze activiteiten gezamenlijk deel te nemen. De optionele dienstverlening vormt een aanvulling op één of meerdere basisdienstverlening(en).
Afvalpreventie en communicatie maken een integraal deel uit van afvalbeheer, in welke vorm dan ook, en wordt gekoppeld aan één of meerdere basisdienstverleningen die worden onderschreven door het bestuur.
De afvalfracties die door EcoWerf worden ingezameld (via huis-aan-huis of recyclagepark) worden steeds via EcoWerf verwerkt. Omgekeerd zal EcoWerf ook fracties verwerken die door vennoten zelf zijn ingezameld. Door te werken met onderverdelingen behoudt de gemeente de flexibiliteit om aan bepaalde onderdelen deel te nemen of niet.
Via de optionele activiteiten tracht EcoWerf een ruime dienstverlening aan te bieden aan een zo concurrentieel mogelijke prijs. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met de kringwinkels waarbij EcoWerf een coördinerende rol opneemt.
geen
Artikel 1. De gemeenteraad keurt in het kader van de verlenging van EcoWerf de lijst met beheersoverdrachten, zoals opgenomen als bijlage, aan EcoWerf goed.
Artikel 2. De gemeenteraad beslist om deze beheersoverdrachten te laten ingaan vanaf de verlenging van EcoWerf op 23 juni 2021.
Artikel 3. Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de opdrachthoudende vereniging middels het bezorgen van de lijst met beheersoverdrachten.
de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken;
geen
De heer Peter Van Biesbroeck, Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant heeft een brief op 8 maart 2021 gestuurd m.b.t. het voorstel om voor de geleding van werkgevers en zelfstandigen mevrouw Hélène Springer de plaats te laten innemen van effectief lid mevrouw Astrid De Man wegens het vertrek van mevrouw Astrid De Man uit Voka.
geen.
Goedgekeurd bij geheime stemming met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 2 onthouding.
Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van Astrid De Man als effectief lid van de geleding van werkgevers en zelfstandigen in de GECORO.
Artikel 2. Na geheime stemming wordt Hélène Springer benoemd tot effectief lid van de geleding van werkgevers en zelfstandigen in de GECORO.
Naar aanleiding van het uitschrijven van een uniforme procedure voor de klachtenbehandeling bij gemeente en OCMW is er nood aan een uniform klachtenreglement
Art. 1. Het besluit van de gemeenteraad van 13 mei 2008 inzake een kwaliteitsvolle dienstverlening en klachtenbehandeling bij de gemeente Herent, wordt opgeheven.
Art. 2. Het besluit van de gemeenteraad van 13 maart 2012 waarbij de doelstellingen werden onderschreven zoals die werden geformuleerd door de VVSG, in het charter voor een toegankelijke lokale dienst- en hulpverlening, wordt bevestigd.
Art. 3. Het reglement van het lokaal bestuur van Herent inzake klachtenbehandeling wordt vastgesteld als volgt:
Reglement van het lokaal bestuur van Herent inzake klachtenbehandeling
Titel 1 Algemene Bepalingen
Artikel 1. Voorwerp
Om de betrokkenheid van de burger te verhogen stelt het lokaal bestuur van Herent een reglement vast inzake de behandeling van klachten op ambtelijk niveau, conform de verplichtingen uit het decreet over het lokaal bestuur (titel 6, Hoofdstuk 1 Klachtenbehandeling, Artikel 302 en 303).
Artikel 2. Doelstellingen
Het lokaal bestuur heeft zich in 2012 geëngageerd tot de doelstellingen vastgelegd in het Charter voor een toegankelijke lokale dienst- en hulpverlening. Dit engagement wordt bevestigd.
Voor iedereen die meent niet correct behandeld te zijn bij zijn vraag tot dienst- en hulpverlening erkent het lokaal bestuur het recht om op een kwaliteitsvolle manier een antwoord te krijgen op zijn omschreven ongenoegen. Het bestuur wil klachten behandelen op een klantgerichte en doeltreffende manier en een kwaliteitsvolle oplossing nastreven. Op die manier wil het tevens de basis leggen voor een continue kwaliteitsverbetering.
Artikel 3. Toepassingsgebied van het reglement
§1. Dit reglement is van toepassing op de behandeling van klachten. Een klacht is een manifeste uiting van ontevredenheid waarbij een gebruiker van de dienst- of hulpverlening klaagt over een al dan niet verrichtte handeling of prestatie door de diensten van het lokaal bestuur.
Een klacht kan slaan op het foutief verrichten van een handeling of prestatie, op het afwijken van de vastgelegde of gebruikelijke werkwijze, maar ook op het laattijdig of niet uitvoeren van een handeling of prestatie.
§2. Dit reglement is niet van toepassing op de behandeling van meldingen. Een melding is een suggestie, bemerking, signaal van de burger met informatie over een probleem. Indien er niet correct wordt gereageerd op een melding, kan dit wel leiden tot een klacht.
§3. Dit reglement is niet van toepassing op de behandeling van klachten die betrekking hebben op beslissingen van het lokaal bestuur waartegen een jurisdictioneel of administratief beroep mogelijk is of die onderworpen zijn aan het toezicht van de hogere overheid.
§4. Dit reglement is niet van toepassing op de behandeling van klachten van het personeel over personeelszaken en klachten van het personeel waarvoor specifieke procedures in de wetgeving worden voorzien.
§5. Dit reglement is ook niet van toepassing op de behandeling van klachten over personeelsleden die mogelijk strafrechtelijk of tuchtrechtelijk sanctioneerbaar zijn.
§6. Klachten over mandatarissen worden niet behandeld volgens dit reglement, maar conform de deontologische code.
Artikel 4. Rollen en Verantwoordelijkheden
§1. De klachtencoördinator is het diensthoofd van het onthaal. Bij afwezigheid of indien het diensthoofd of een medewerker van het onthaal of de dienst zelf voorwerp is van de klacht, is de klachtencoördinator een medewerker van de dienst Organisatiebeheersing en Beleidsondersteuning.
§2. De klachtenbehandelaar is een sectorverantwoordelijke, bij voorkeur de sectorverantwoordelijke van de sector waarop de klacht betrekking heeft.
De klachtenbehandelaar is de algemeen directeur indien een sectorverantwoordelijke betrokken partij is.
Indien het een klacht betreft tegen een handeling of prestatie van de algemeen directeur of van de financieel directeur treedt het college van burgemeester en schepenen op als klachtenbehandelaar.
De algemeen directeur heeft de eindverantwoordelijkheid voor de klachtenbehandeling. Deze verantwoordelijkheid kan gedelegeerd worden.
§3. De klachtencoördinator en de klachtenbehandelaar zijn verplicht het beroepsgeheim te respecteren.
Titel 2. Indienen van een klacht
Artikel 5.
§ 1. Elke gebruiker van de dienst- en hulpverlening van het lokaal bestuur kan een klacht indienen, zowel inwoners als bezoekers, bedrijven en verenigingen. Wel moet degene die een klacht indient daarbij een belang kunnen aantonen.
§ 2. Klachten kunnen enkel worden ingediend indien de naam en het adres van degene die de klacht indient, bekend is.
Artikel 6.
§1. Een klacht wordt steeds schriftelijk ingediend bij het lokaal bestuur. De klacht wordt bezorgd bij voorkeur via het klachtenformulier, ofwel online ofwel manueel.
§2. De klacht kan ook bezorgd worden per brief aan het lokaal bestuur Herent, gericht aan de klachtencoördinator, Spoorwegstraat 6, 3020 Herent.
§3. Wie mondeling een klacht wil indienen, kan dit doen op afspraak bij de klachtencoördinator aan het onthaal van het administratief centrum De Kouter. De klachtencoördinator vult samen met de klachtindiener het klachtenformulier in zodat de klacht alsnog schriftelijk kan worden ingediend.
Artikel 7.
Wanneer een klacht mondeling of schriftelijk ingediend wordt bij een medewerker of mandataris, noteert deze de klacht en de gegevens van de klachtindiener. De klacht wordt dan doorgestuurd naar de klachtencoördinator.
Indien in dit geval onmiddellijk een oplossing mogelijk is, dan wordt deze aangeboden. Ook dan bezorgt de medewerker of mandataris de gegevens van de klachtindiener, de klacht en de oplossing aan de klachtencoördinator voor registratie.
Titel 3 Behandeling van een klacht
Artikel 8. Registratie
Alle klachten worden gecentraliseerd bij de klachtencoördinator. Die registreert de klacht in het klachtenregister. In het verdere verloop van de klachtenbehandeling wordt het register verder aangevuld.
Artikel 9. Ontvankelijkheidsonderzoek
§1. De klachtencoördinator voert het ontvankelijkheidsonderzoek.
§2. Klachten die buiten het toepassingsgebied van dit reglement vallen (artikel 3), zijn niet ontvankelijk.
§3. Andere redenen van niet-ontvankelijkheid zijn:
§4. De klacht is ontvankelijk
De klachtencoördinator informeert de klachtindiener hierover. Binnen een termijn van 10 kalenderdagen na ontvangst van de klacht stuurt de klachtencoördinator schriftelijk een antwoord dat de klacht werd ontvangen, de klacht ontvankelijk is, verder wordt behandeld, tegen welke datum (40 kalenderdagen na ontvangst van de klacht) de indiener een antwoord op zijn klacht mag verwachten en deelt de contactgegevens van de klachtencoördinator mee.
De klachtencoördinator geeft de klacht door aan de klachtenbehandelaar voor de verdere behandeling van de klacht.
§5. De klacht is niet ontvankelijk
De klachtencoördinator antwoordt de klachtindiener en deelt de reden van niet-ontvankelijkheid mee. Binnen een termijn van 10 kalenderdagen na ontvangst van de klacht stuurt de klachtencoördinator schriftelijk een antwoord dat de klacht werd ontvangen, de klacht niet ontvankelijk is en de redenen van niet-ontvankelijkheid en deelt de contactgegevens van de klachtencoördinator mee.
§6. De correspondentie met de klachtindiener verloopt bij voorkeur via e-mail en anders per brief.
Artikel 10. Inhoudelijk onderzoek van de klacht en beoordeling
§1. De klachtenbehandelaar is verantwoordelijk voor het voeren van het inhoudelijk onderzoek:
De klachtenbehandelaar voert het inhoudelijk onderzoek en beoordeelt de klacht binnen de 30 kalenderdagen.
Indien er bijkomende informatie nodig is, vraagt de klachtenbehandelaar, via de klachtencoördinator, verduidelijking aan de indiener. De termijn wordt in dit geval met 15 kalenderdagen opgeschort. Indien de klachtindiener verzaakt om de gevraagde bijkomende informatie binnen de 15 kalenderdagen te bezorgen, wordt de klacht niet behandeld. De klachtencoördinator brengt de indiener hiervan op de hoogte.
Indien er bijkomend onderzoek nodig is, kan er in uitzonderlijke gevallen een verlenging van de behandelingstermijn van 30 kalenderdagen nodig zijn. De klachtencoördinator brengt de klachtindiener hiervan op de hoogte en motiveert de verlenging.
§2. De klachtenbehandelaar is verantwoordelijk voor het beoordelen van de klacht:
§3. De klachtenbehandelaar kan de klacht beoordelen als:
§4. Bij de gegronde klachten wordt samen met het diensthoofd en eventueel het afdelingshoofd gezocht naar mogelijke oplossingen en/of te nemen maatregelen.
Eventuele compenserende maatregelen met een financiële weerslag worden voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.
§5. De klachtenbehandelaar formuleert een conclusie op basis van de bevindingen uit het onderzoek en zijn beoordeling. Hij stelt daarbij ook een brief op gericht aan de klachtindiener waarin de beoordeling van de klacht gemotiveerd wordt. Het onderzoek, de conclusie en de motivatiebrief wordt tijdig overgemaakt aan de klachtencoördinator.
Titel 4. Afronding van de klachtenbehandeling
Artikel 11. Na controle op de volledigheid van het dossier stuurt de klachtencoördinator het antwoord waarin de beoordeling van de klacht gemotiveerd wordt naar de indiener van de klacht.
Artikel 12. Het rapport en de datum van verzending van het antwoord met motivatie worden in het klachtenregistratiesysteem genoteerd.
Titel 5. Opvolgen van de klachten
Artikel 13. Indien naar aanleiding van een klacht verbeteracties werden geformuleerd, is het de verantwoordelijkheid van het diensthoofd om dit verder op te volgen. Na twee maanden gaat de klachtencoördinator na of alle voorstellen en maatregelen werden uitgevoerd.
Artikel 14. Als alle maatregelen werden uitgevoerd, wordt de klacht definitief afgesloten in het klachtenregister. Als er bijsturing nodig is, neemt de klachtencoördinator contact op met het betrokken diensthoofd.
Titel 6. Rapporteren
Artikel 15. De klachtencoördinator maakt jaarlijks een overzichtsrapport op van de klachten voor het managementteam, het college en het vast bureau.
Artikel 16. De klachtencoördinator rapporteert namens de algemeen directeur jaarlijks aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn over de analyse van de behandelde klachten en de verbeterpunten.
Dit rapport bevat:
Titel 7. Slotbepalingen
Artikel 17. Dit reglement zal worden bekendgemaakt overeenkomstig de bepalingen van artikel 287 van het decreet over het lokaal bestuur. Het wordt ter beschikking gesteld via de website van het lokaal bestuur (www.herent.be).
Artikel 18. Dit reglement treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan.
Het is wenselijk dat het op het grondgebied van de gemeente Herent beschikbare woningen- en gebouwenbestand niet alleen gebruikt wordt, maar ook in goede staat blijft, omdat verwaarlozing leidt tot verloedering, wat extra taken meebrengt voor de gemeente.
De strijd tegen de verwaarloosde woningen en gebouwen zal maar een effect hebben als de opname van dergelijke gebouwen en woningen in een register ook daadwerkelijk leidt tot een belasting.
De hiernavolgende aanpassingen worden aangebracht aan het reglement rekening houdend met de opmerkingen van de toezichthoudende overheid:
Raadslid Loes Vandenbroucke is uiteraard blij met het aangepaste reglement. De voorgestelde wijzigingen nemen de onduidelijkheid weg. Zij lanceert hierbij een korte oproep aan de meerderheid om iets attenter te luisteren naar de oppositie zodat niet steeds moet gewacht worden op een extern advies van het agentschap Binnenlands Bestuur.
Artikel 1. Het raadsbesluit van 15 december 2020 betreffende de belasting op verwaarloosde woningen en gebouwen en de bijhorende bijlage "20201215_GR_Belasting op verwaarloosde woningen en gebouwen" wordt vanaf 01 januari 2021 opgeheven.
Artikel 2. De gemeenteraad stelt het belastingreglement op verwaarloosde woningen en gebouwen vast en keurt de bijhorende bijlage "20210420_GR_Belasting op verwaarloosde woningen en gebouwen", dat integraal deel uitmaakt van dit besluit, goed.
De Vlaams minister van Omgeving keurde op 3 december 2020 de projectaanvraag van EcoWerf goed om via huis-aan-huis-inzameling de asbestafbouw in Vlaanderen te versnellen.
Artikel 1.
Het gemeentebestuur heft een retributie op de verkoop van kuubzakken en plaatzakken voor het inzamelen van asbestleien en/of -platen.
Artikel 2.
§1. De retributie bedraagt voor een:
§2. Er kunnen jaarlijks maximum vijf kuubzakken of vijf plaatzakken (of een combinatie van zakken beperkt tot 5 stuks) per adres aangekocht worden. Hierbij zijn twee veiligheidskits en het ophalen van de kuub- of plaatzakken aan huis inbegrepen.
Artikel 3.
Procedure:
Artikel 4.
EcoWerf wordt gemachtigd om de retributies, zoals vermeld in artikel 2, te innen. De wijze van betaling gebeurt uitsluitend op de door EcoWerf voorgeschreven wijze met name via Bancontact bij aflevering van de zakken.
Artikel 5.
Dit reglement treedt in werking op 1 juni 2021.
De hiernavolgende aanpassing werd aangebracht aan het reglement, rekening houdend met de opmerkingen van de toezichthoudende overheid:
Raadslid Thomas Donceel meldt dat de Groen-fractie zich bij dit punt zal onthouden omdat in dit reglement nog steeds is opgenomen dat de bezoeker aan het recyclagepark 1 euro moet betalen vanaf het 16de bezoek, zonder onderscheid van de vervoersmodi (fiets, te voet, wagen) waarmee het afval wordt aangeleverd.
Raadslid Luk Draye sluit zich aan bij de kritiek van de Groen-fractie. De Vooruit-fractie zal zich dus eveneens onthouden bij dit punt.
Enig artikel. De gemeenteraad beslist:
Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat elk bestuur de opvolging, het beheer en de bewaking van de kredieten zelf moet organiseren volgens de interne organisatie en op maat van het eigen bestuur. Het organisatiebeheersingssysteem moet regels bevatten die het bestuur toelaten om de opvolging en het beheer van ramingen en kredieten, en de onderdelen daarvan, concreet vorm te geven.
Enig artikel. De raad keurt de procedure van kredietverschuivingen, beschreven in de bijgevoegde nota met referte 20210324_nota_kredietverschuivingen.docx, goed. De voornoemde nota maakt integraal deel uit van dit besluit.
Op 1 maart 2021 heeft het schepencollege beslist om Kristel Schoonjans met ingang van 2 maart 2021 te benoemen tot deskundige infrastructuur in vast verband. Hierdoor is de positie van milieudeskundige en omgevingsambtenaar milieu niet ingevuld. Volgens artikel 9 van het omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014 moet iedere gemeente minimaal één omgevingsambtenaar in dienst hebben en moet die ambtenaar of groep van ambtenaren gezamenlijk voldoende kennis van zowel de ruimtelijke ordening als het milieu in zich verenigen.
geen
Goedgekeurd bij geheime stemming met 23 stemmen voor, 1 stemmen tegen en 2 onthouding.
Artikel 1. Mevrouw Kristel Schoonjans wordt ontheven als gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Artikel 2. Na geheime stemming wordt de heer Wouter Maertens aangewezen als gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Artikel 3. Dit besluit treedt vanaf heden in werking.
Op 1 juli 2019 keurde het college het voorstel van Natuurpunt goed met betrekking tot een nieuw op te starten campagne 'Egelstraat'. Omwille van Covid-19 werd het project uitgesteld en werd een nieuw voorstel gedaan om uit te rollen in 2021.
Natuurprojecten - aankoop, inrichting en beheer van natuur, groen en bossen (budgetrekening 0340-00/613100): 1.000,00 EUR
Enig artikel. De gemeenteraad keurt de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst met referte Egelstraat - Samenwerkingsovereenkomst Herent.pdf tussen Natuurpunt Studie en de gemeente Herent goed en belast de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur om deze te ondertekenen.
De gemeente Herent kent bovenop de REG-premies, uitbetaald door Fluvius, aanvullende premies toe aan haar inwoners voor het plaatsen van dak-, vloer-, buitenmuur-, binnenmuur- of spouwmuurisolatie in een bestaande woning. Om de vlotte verwerking van de aanvullende gemeentelijke premie te bevorderen stelt Fluvius voor om een samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.
Deze samenwerkingsovereenkomst heeft geen financiële gevolgen.
Enig artikel. De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst voor het toekennen van premies voor rationeel energieverbruik, het bijhorende addendum en het protocol voor de elektronische mededeling van persoonsgegevens van Fluvius cvba naar gemeente Herent voor het toekennen van een aanvullende premie in het kader van rationeel energiegebruik, goed en belast de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur om deze documenten te ondertekenen.
Uitstap van SKLO-GO! Leuven uit de scholengemeenschap SMVB.
Artikel 1. De gemeente Herent stemt in met de uitstap van SKLO-GO! Leuven uit SMVB Scholengemeenschap Midden Vlaams-Brabant.
Artikel 2. De scholengemeenschap zal vanaf 1 september 2021 voor de verdere duur van de bestaande overeenkomst gevormd worden door de gemeentelijke basisscholen van Boortmeerbeek, Haacht, Keerbergen en Herent in de vorm van een interlokale vereniging voor de duur van zes schooljaren vanaf 1 september 2021 tot en met 31 augustus 2026 en jaarlijks opzegbaar.
Artikel 3. De burgemeester/schepen bevoegd voor onderwijs wordt afgevaardigd in het beheerscomité, met als plaatsvervanger de schepen van personeel.
Voorstel van Aquafin om de huidige dienstverleningsovereenkomst aan te passen.
Op verschillende posten en budgetten, naargelang het werk.
Enig artikel. De aanpassing van de dienstverleningsovereenkomst inzake de uitbouw en het beheer van de gemeentelijke afvalwaterzuiveringsinfrastructuur wordt goedgekeurd als volgt:
De overeenkomst in bijlage van 29 maart 2012, die verlengd werd door het college van burgemeester en schepenen dd. 29 augustus 2016 (bekrachtigd door de gemeenteraad op 8 oktober 2019), wordt als volgt aangepast:
Op pagina 2 :
De gemeente wenst volgende opdrachten inzake rioolbeheer aan een partner toe te vertrouwen:
aan de opgesomde opdrachten wordt toegevoegd :
- De uitvoering van rioolherstellingen
Artikel 2. Vergoedingen
Par.1.
Volgende zin wordt geschrapt :
De aangerekende tarieven en kosten worden verhoogd met 2% ter dekking van de algemene kosten, risico's en opvolging door Aquafin.
De uurtarieven worden als volgt aangepast (basis januari 2021):
Mail notariskantoor Lacquet met betrekking tot gratis grondafstand Christiaens-Goedgezelschap - gemeente Herent als voorwaarde van verkaveling te Herent, Kerselarenweg, sectie K, 107XP0000
Gratis grondafstand - notariskosten
Artikel 1. De gemeenteraad stemt in met de gratis grondafstand met betrekking tot een perceel grond (bestemd als openbaar domein), gelegen aan de Kerselarenweg, op het kadaster bekend onder Herent, derde afdeling, sectie K, deel van nummer 107XP0000, met gereserveerd perceelsidentificatienummer 107B2P0000, groot volgens meting vijfenveertig centiare (45ca), aangeduid als lot 3 op het opmetingsplan ervan opgemaakt door landmeter-expert Bruno Mertens, te Mechelen, Frederik de Merodestraat 111, op 5 januari 2021, opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene administratie van de patrimoniumdocumentatie met referentienummer: 24423/10459, welk plan sindsdien niet is gewijzigd, en waarvoor toepassing van art. 3.12.3.0.6 Vlaamse Codex Fiscaliteit en art 1, 4° Hypotheekwet wordt gevraagd.
Artikel 2. Het hiernavolgend ontwerp van akte wordt goedgekeurd:
OP HEDEN
TWEEDUIZEND EENENTWINTIG
Voor mij, Karel LACQUET, notaris te Herent, die zijn ambt uitoefent in de vennootschap “Notaris Karel Lacquet BV”, met zetel te 3020 Herent, Half Daghmael 8/1.
ZIJN VERSCHENEN:
De heer CHRISTIAENS Kim, geboren te Aalst op 27 maart 1985, NN. 85.03.27-067.56, en zijn echtgenote mevrouw GOEDGEZELSCHAP Annelien, geboren te Dendermonde op 21 maart 1984, NN. 84.03.21-066.22, samenwonend te 3020 Herent, Vilvoordse baan 86.
Die verklaren gehuwd te zijn te Haaltert op 14 augustus 2010 onder het wettelijk stelsel van gemeenschap van aanwinsten bij gebrek aan een voorafgaand huwelijkscontract, ongewijzigd gebleven tot op heden volgens verklaring.
Verder genoemd "de verkoper".
Die bij deze de hierna omschreven percelen grond verklaart te verkopen, onder de gewone waarborgen en deze van het recht, aan:
De GEMEENTE HERENT, waarvan de administratieve diensten gevestigd zijn te 3020 Herent, Spoorwegstraat 6.
Hier rechtsgeldig vertegenwoordigd door:
a. haar waarnemend voorzitter van de gemeenteraad, de heer Kenneth Vyncke, geboren te
b. en haar algemeen directeur, de heer KAMERS Renaat, geboren te Diest op 29 maart 1968, NN. 68.03.29-457.25, wonend te 3010 Kessel-Lo, Boerenkrijglaan 25;
die verklaren onderhavige aankoop te doen en te aanvaarden namens de gemeente, VOOR OPENBAAR NUT, voor inlijving van de grond in het openbaar domein en de wegenis, in uitvoering van de beslissing , waarvan een uittreksel gehecht blijft aan onderhavige akte om er samen mee te worden overgeschreven op het kantoor rechtszekerheid Leuven 2.
Verder genoemd "de koper" van volgend onroerend goed:
BESCHRIJVING VAN HET GOED.
Gemeente HERENT
Een perceel grond (bestemd als openbaar domein), gelegen aan de Kerselarenweg, op het kadaster bekend onder Herent, derde afdeling, sectie K, deel van nummer 107XP0000, met gereserveerd perceelsidentificatienummer 107B2P0000, groot volgens meting vijfenveertig centiare (45ca), aangeduid als lot 3 op het opmetingsplan ervan opgemaakt door landmeter-expert Bruno Mertens, te Mechelen, Frederik de Merodestraat 111, op 5 januari 2021, opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene administratie van de patrimoniumdocumentatie met referentienummer: 24423/10459, welk plan sindsdien niet is gewijzigd, en waarvoor toepassing van art. 3.12.3.0.6 Vlaamse Codex Fiscaliteit en art 1, 4° Hypotheekwet wordt gevraagd.
OORSPRONG VAN EIGENDOM.
Voorschreven perceel grond hoort toe aan voornoemde echtgenoten CHRISTIAENS-GOEDGEZELSCHAP, verkopers in deze, om het tijdens hun huwelijk, voor de tussen hen bestaande huwelijksgemeenschap, voor de geheelheid in volle eigendom, onder een grotere oppervlakte, te hebben aangekocht van: 1. mevrouw DE MEYER Maria Rita Louisa Oswald, echtgenote van de heer De Winter Dirk Leopold Bertha Albert, te CH-1219 Aire (Zwitserland), 2. mevrouw DE MEYER Anna Maria Christina Edgar, weduwe van de heer Lagae Pieter Maria Andreas Jozef Antoon, te Herent, 3. mevrouw DE MEYER Christina Maria Gilberte Macaire, weduwe van de heer Dekkers Werner Hendrik Maria Jozef, te Herent, 4. mevrouw DE MEYER Bernadette Maria Louisa Ernest, echtgenote van de heer Feys Jean Louis Paul Marie Joseph, te Herent, en 5. de heer DE MEYER Carl Maria Jan Leopold, echtgenoot van mevrouw Janssens Maria-Christina Clementia Leona, te Bonheiden, bij akte verleden voor notaris Karel Lacquet, te Herent, minuuthouder, met tussenkomst van notaris Eline Goovaerts te Mechelen, op 5 juli 2019, overgeschreven op het kantoor rechtszekerheid Leuven 2 op 19 juli 2019 onder formaliteit nummer 73-T-19/7/2019-08977.
Oorspronkelijk hoorde de grond toe aan de echtgenoten DE MEYER Jan Carl Hendrika Oswald – SMETS Rita Maria Francisca om het aangekocht te hebben van mevrouw WOUTERS Irena Philomena Maria, echtgenote van de heer Servranckx Franciscus Emerence, destijds te Herent, bij akte verleden voor notaris Robert Vandekerckhove, destijds te Mechelen, op 11 juni 1955, behoorlijk overgeschreven op het destijds enige hypotheekkantoor van Leuven.
Voornoemde echtgenoten DE MEYER - SMETS zijn beide testamentloos overleden: zij te Leuven op 14 juni 1986 en hij te Leuven op 15 februari 2014, nalatend als enige wettige en reservataire erfgenamen, hun vijf kinderen: DE MEYER Maria, Anna, Christina, Bernadette en Carl, elk voor één/vijfde in volle eigendom.
Partijen stemmen erin toe dat hun identiteitsgegevens in latere akten worden gebruikt in functie van de eigendomshistoriek en zij wensen niet van dit later gebruik op de hoogte gebracht te worden.
ALGEMENE VOORWAARDEN.
a. De koper verkrijgt vanaf heden de volle eigendom, het genot en vrij gebruik van het verkochte goed dat, volgens verklaring van de verkoper niet verhuurd is, op last om alle belastingen en taksen ertoe betrekkelijk, te dragen en te betalen vanaf heden.
b. De kadastrale gegevens gelden slechts als inlichting. Hun eventuele onnauwkeurigheid kan geen verhaal doen ontstaan.
c. Voorschreven perceel grond wordt, te goeder trouw, verkocht en overgedragen in de toestand waarin het zich bevindt, zonder waarborg voor zichtbare en verborgen gebreken, met alle heersende en lijdende, zichtbare en niet-zichtbare, voortdurende en niet-voortdurende erfdienstbaarheden en met alle gemeenschappen, ook al zijn ze niet bekend, zonder waarborg van oppervlakte, zelfs al overtrof het verschil één/ twintigste.
De verkoper is niet aansprakelijk voor de zichtbare gebreken die de koper zelf heeft kunnen vaststellen. Deze zichtbare gebreken worden geacht te zijn gekend door de koper.
Bovendien aanvaardt de koper het goed zonder enige garantie van zichtbare of verborgen gebreken die het verkochte goed zouden kunnen aantasten en aanvaardt hij de verkoper vrij te stellen deze te waarborgen in de mate dat de verkoper deze niet kende.
De verkoper verklaart geen enkel ernstig verborgen gebrek te kennen.
d. Het goed wordt verkocht voor vrij, zuiver en onbezwaard van alle hoegenaamde schulden, voorrechten en rechten van hypotheek.
e. De koper draagt alle lasten, kosten en erelonen in verband met deze akte.
BODEMDECREET.
1. De verkoper verklaart dat de grond, voorwerp van onderhavige akte, bij zijn weten geen risicogrond is en er geen risico-inrichtingen op gevestigd zijn of geweest zijn.
Met risico-inrichtingen worden bedoeld: fabrieken, werkplaatsen, opslagplaatsen, machines, installaties, toestellen en handelingen die een verhoogd risico op bodemverontreiniging kunnen inhouden en die voorkomen op de lijst door de Vlaamse Regering opgesteld in overeenstemming met artikel zes van het Bodemdecreet.
2. De verkoper verklaart dat, in strijd met artikel honderd en één paragrafen één en twee van het Bodemdecreet, aan de koper vóór het sluiten van de overeenkomst geen mededeling werd gedaan van het bodemattest en dat de inhoud ervan niet in een onderhandse overeenkomst werd opgenomen.
In aansluiting daarbij verklaart de koper in overeenstemming met artikel honderd zestien, paragraaf één, van genoemd Decreet uitdrukkelijk te verzaken aan alle nietigheidsvorderingen die hij om die reden zou kunnen instellen.
De koper erkent voor de ondertekening van onderhavige akte in het bezit te zijn gesteld van het meest recent afgeleverde bodemattest of van een bodemattest waarvan de inhoud identiek is aan de inhoud van het meest recentelijk afgeleverd bodemattest.
3. De inhoud van het door de OVAM op 25 mei 2020 afgeleverde attest luidt als volgt:
"Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.
2.1 Informatie uit de gemeentelijke inventaris
De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.
2.2 Uitspraak over de bodemkwaliteit
Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.
2.3 Bijkomende adviezen en/of bepalingen
Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250m³ een technisch verslag opgemaakt worden.
Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.
Opmerkingen:
1 Voor meer informatie: www.ovam.be/bodemattest.
2 Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt, vindt u op http://www.ovam.be/disclaimer
3 De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens.
te Mechelen, 25.05.2020.”
4. De verkoper verklaart met betrekking tot het verkochte goed zelf geen weet te hebben van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan de koper of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, risicobeheer, tot gebruiks- of bestemmingsbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.
5. Voor zover voorgaande verklaring door de verkoper te goeder trouw afgelegd werd, neemt de koper de risico’s van eventuele bodemverontreiniging en de schade zowel als de kosten die daaruit kunnen voortvloeien op zich en verklaart hij dat de verkoper hiervoor tot geen vrijwaring zal gehouden zijn.
6. Zich steunend op de verklaringen van de verschijners en op de gegevens hierboven vermeld, bevestigt ondergetekende notaris dat de bepalingen van het Bodemdecreet in verband met de overdracht van gronden werden nageleefd.
7. De notaris wijst de koper er echter op dat voormeld attest:
- geen enkele garantie inhoudt met betrekking tot het al dan niet zuiver zijn van de bodem;
- niet verhindert dat de regels met betrekking tot het grondverzet (Hoofdstuk XIII van zelfde decreet) onverminderd van toepassing blijven.
STEDENBOUW.
De gemeente Herent beschikt over een goedgekeurd plannen- en vergunningenregister.
Ten einde te voldoen aan de bepalingen van artikel 5.2.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening brengt ondergetekende notaris de koper ter kennis, op basis van de hem door de verkoper en de gemeente Herent verstrekte inlichtingen, het hypothecair getuigschrift en het door de gemeente Herent op 9 juni 2020 afgeleverde stedenbouwkundige uittreksel, dat:
- het verkochte perceel geen voorwerp is van een stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen;
- er geen bouwovertredingen inzake het verkochte goed bestaan;
- de meest recente stedenbouwkundige bestemming van het perceel volgens het gewestplan van Leuven van 7 april 1977 woongebied is;
- het verkochte perceel onder de toepassing valt van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Afbakening regionaalstedelijk gebied Leuven’ van 28 juni 2019;
- het verkochte perceel werd gesloten uit een goedgekeurde verkaveling, waarvoor voormelde omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden van 30 november 2020 met dossiernummer gemeente: VK5/2020/1053 en dossiernummer omgevingsloket OMV_2020113546 werd afgeleverd, welke vergunning met haar bijlagen gehecht is gebleven aan de akte verkaveling-verkoop verleden voor notaris Karel Lacquet te Herent op 25 maart 2021, eerstdaags over te schrijven op het Kantoor Rechtszekerheid Leuven 2;
- zoals blijkt uit het hypothecair getuigschrift en de verklaring van de verkoper, het verkochte perceel geen voorwerp uitmaakt van een rechterlijke of bestuurlijke maatregel als vermeld in titel VI, hoofdstuk III en IV
VCRO, noch een procedure voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende is;
- het verkochte perceel niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit;
- het verkochte perceel bij zijn weten noch geheel noch gedeeltelijk in een onteigeningszone gelegen is en dat er voor het perceel geen recht van voorkoop van toepassing is overeenkomstig artikel 2.4.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening of artikel 34 van het decreet betreffende complexe projecten;
- het verkochte perceel niet valt onder de wetgeving op de ruilverkaveling, noch het voorwerp uitmaakt van een planbatenheffinf;
- het verkochte perceel getroffen wordt door het rooilijnplan ‘Acacialaan’ van 8 april 1997;
- het verkochte perceel gelegen is in een zuiveringszone van het type A;
- het verkochte perceel gelegen is in een woningbouwgebied;
- het verkochte perceel bezwaard is met volgende erfdienstbaarheid van openbaar nut: voet- en jaagpaden (buurtwegen): grenzend aan voetweg nr. 71 (perceelnr. 107S); de verkoper verklaart dat voetweg nr.71 rechts gelegen is van de aanpalende woning Kerselarenweg 1 en niet grenst aan het bij deze verkochte perceel;
- het verkochte perceel voorwerp is van de gemeentebelasting op onbebouwde percelen.
De koper:
- erkent en bevestigt vóór deze het stedenbouwkundig uittreksel van 9 juni 2020 ontvangen te hebben;
- bevestigt door ondergetekende notaris gewezen te zijn op de bepalingen van artikel 4.2.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;
- verzaakt aan de nietigheidsvordering voor zover voorgaande gegevens niet zouden voorhanden geweest zijn bij de onderhandse verkoopovereenkomst
DECREET ONROEREND ERFGOED.
De verkoper verklaart dat het verkochte goed:
- niet is opgenomen in één van de vastgestelde inventarissen (de landschapsatlas, de inventaris archeologische zones, de inventaris bouwkundig erfgoed, de inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde en de inventaris van historische tuinen en parken);
- niet definitief beschermd is als onroerend erfgoed;
- niet is opgenomen in een ontwerp van lijst voor dergelijke bescherming en geen kennisgeving ontvangen te hebben als zou het in een voorontwerp van dergelijke lijst opgenomen zijn.
BOSDECREET- NATUURDECREET.
De verkoper verklaart dat het bij deze verkochte goed bij zijn weten:
- niet valt onder de toepassing van het Bosdecreet; initieel viel het bij deze verkochte goed wel onder de toepassing van het Bosdecreet; dat is ingevolge voormelde omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden van 30 november 2020 met dossiernummer gemeente: VK5/2020/1053 en dossiernummer omgevingsloket OMV_2020113546 thans evenwel niet meer het geval;
- niet valt onder de toepassing van het Natuurdecreet.
VLAAMSE WOONCODE.
De verkoper verklaart dat het bij deze verkochte goed bij zijn weten niet is gelegen in een woonvernieuwings- of een woningbouwgebied dat als bijzonder gebied werd erkend.
WATERTOETS.
De notaris wijst de koper er op dat het bij deze verkochte goed:
- niet gelegen is in mogelijk of effectief overstromingsgevoelig gebied zoals vastgesteld door de Vlaamse regering;
- niet gelegen is in een afgebakend overstromingsgebied of afgebakende oeverzone zoals vastgesteld door de Vlaamse regering;
- niet gelegen is in een risicozone voor overstromingen.
KABEL EN LEIDING INFORMATIE MELDPUNT (KLIM) – KABEL EN LEIDING INFORMATIEPORTAAL (KLIP).
De verkoper verklaart op basis van de websites www.klim-cicc.be en www.klip.agiv.be dat het bij deze verkochte goed niet gelegen is nabij ondergrondse kabels en/of leidingen.
BIJZONDERE VOORWAARDEN EN/OF ERFDIENSTBAARHEDEN.
De verkoper verklaart geen bijzondere voorwaarden en/of erfdienstbaarheden te hebben toegestaan die het verkochte goed belasten en, te goeder trouw, geen kennis te hebben van het bestaan van bijzondere voorwaarden en/of erfdienstbaarheden.
PRIJS.
Voorschreven perceel grond wordt afgestaan TEN KOSTELOZE TITEL.
VRIJSTELLING VAN AMBTSHALVE INSCHRIJVING.
De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt uitdrukkelijk vrijgesteld ambtshalve inschrijving te nemen, om welke reden ook.
VERKLARING OPENBAAR NUT - KOSTELOZE REGISTRATIE.
De koper verklaart dat onderhavige aankoop geschiedt voor OPENBAAR NUT, voor inlijving van de grond in het openbaar domein en de wegenis, in uitvoering van een beslissing van de gemeenteraad van de gemeente , dewelke niet geschorst werd ingevolge de wettelijke schikkingen door de provinciegouverneur van Vlaams Brabant en aan onderhavige akte gehecht wordt.
De koper geniet derhalve van het voordeel van de KOSTELOZE REGISTRATIE, bij toepassing van artikel 2.9.6.0.3. 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit.
BEVESTIGING VAN IDENTITEIT.
Op vraag van ondergetekende notaris hebben de verschijners hun identiteitskaart voorgelegd. Op zicht van de bij de wet vereiste documenten waarmerkt ondergetekende notaris de burgerlijke staat en de identiteitsgegevens van de verkoper, alsook de verschijningswijze van de koper in deze.
BEKWAAMHEID.
De verschijners verklaren op heden handelingsbekwaam te zijn om deze rechtshandeling te stellen, niet gefailleerd te zijn en geen collectieve schuldenregeling te hebben aangevraagd noch bekomen.
UITGIFTE.
De koper verklaart dat de expeditie van onderhavige akte hem mag worden bezorgd op zijn hoger vermeld adres.
RECHT OP GESCHRIFTEN.
Het recht op geschriften bedraagt NUL EURO.
KOPIE - TOELICHTING - VOORLEZING - SLOT.
De verschijners erkennen en bevestigen dat:
- deze akte de juiste weergave is van hun bedoeling, zelfs indien de bedingen en voorwaarden van deze akte zouden afwijken van deze vermeld in vorige overeenkomsten;
- zij voorafgaand aan deze het ontwerp van de akte hebben ontvangen en gelezen;
- zij deze mededeling als tijdig en voldoende aanzien;
- de gehele akte door ondergetekende notaris voor hen werd toegelicht;
- zelfde notaris hen voorlezing gaf van de sedert de mededeling van het ontwerp en het verlijden van huidige akte gewijzigde delen;
- hen door de notaris gewezen werd op het recht dat elke partij de vrije keuze heeft om een andere notaris aan te wijzen of zich te laten bijstaan door een raadsman, in het bijzonder wanneer tegenstrijdige belangen of onevenwichtige bedingen worden vastgesteld.
- zich hier volgens hen geen tegenstrijdigheid van belangen voordoet en dat zij alle bedingen opgenomen in onderhavige akte voor evenwichtig houden en deze aanvaarden;
- de notaris hen naar behoren heeft ingelicht over de rechten, verplichtingen en lasten die voortvloeien uit onderhavige akte en hen op een onpartijdige wijze raad heeft verstrekt.
WAARVAN AKTE
Artikel 3. Onderhavige aankoop geschiedt voor OPENBAAR NUT, voor inlijving van de grond in het openbaar domein en de wegenis.
Op 26 maart 2021 bezorgde onze relatiebeheerder bij Fluvius, Filip Vos, een brief over de administratieve afhandeling van de toetreding tot hun aanbod openbare verlichting 2.0.
Alle aan de akte verbonden kosten zijn ten laste van Iverlek.
De inbreng van de eigen installaties is gevaloriseerd op 23.653 Aov-aandelen en 197.134,68 euro in cash.
Het ingeschatte bedrag aan investeringen, onderhoud en exploitatie voor de periode 2020-2030 bedraagt 2.135.911 euro.
De concrete financiële weerslag zal duidelijk worden na opmaak van het meerjareninvesteringsplan.
Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de buitengewone zitting van Iverlek op 8 december 2020 van de algemene vergadering, zoals notarieel verleden op 23 december 2020. De gemeente aanvaardt de toetreding voor de activiteit openbare verlichting tot Iverlek en de beslissing betreffende de aanpassing van het vermogen ingevolge de inbreng in natura. De definitieve waardering bedraagt 788.459,68 euro bestaande uit 591.325 euro in 23.653 aandelen Aov en 197.134,68 euro in cash.
Artikel 2. De gemeenteraad hecht haar goedkeuring aan het bijgevoegde ontwerp van notariële akte met referte 20210527_ONTWERPAKTE_Iverlek&Gemeente_Fluvius2.0.pdf, die de in artikel 1 vermelde inbreng in natura formaliseert. Deze ontwerpakte maakt integraal deel uit van dit besluit.
Artikel 3. De gemeenteraad beslist de voorzitter van de gemeenteraad of de plaatsvervanger en de algemeen directeur, of de plaatsvervanger, aan te duiden als gevolmachtigden van de gemeente om de authentieke akte te ondertekenen op 27 mei 2021 om 14 uur in het regiogebouw te Elektriciteitsstraat 88, Mechelen. Bij verhindering van één van de bovengenoemde personen kan elkeen van hen, overeenkomstig artikels 281 en 283 decreet lokaal bestuur, een bevoegd persoon naar keuze aanduiden om in zijn / haar opdracht als gevolmachtigde de voormelde ondertekening te volbrengen.
Artikel 4. De gemeenteraad belast het college met de uitvoering van voormelde beslissingen, alsook de kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek ter attentie van het secretariaat op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Artikel 11 van het huishoudelijke reglement bepaalt dat de raadsleden het recht hebben om mondelinge en schriftelijke vragen te stellen aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel nodig.
Na afhandeling van de agenda en vóór het sluiten van de openbare vergadering van de raad kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de raad staan. Op deze mondelinge vragen wordt ten laatste tijdens de volgende zitting geantwoord.
I. Raadslid Tom Denon heeft volgende vragen:
A. Hij klaagt het nijpend tekort aan bankautomaten aan in de deelgemeenten Veltem/ Veltem-Beisem/Winksele. In die deelgemeenten zijn er geen banken of bankautomaten meer aanwezig wat zeer lastig is voor inwoners om cash geld af te halen. Hij vraagt aan het bestuur of men weet heeft of het bankwezen in de nabije toekomst bankautomaten zal plaatsen in die deelgemeenten. Schepen van financiën Katleen D'Haese heeft geen weet van een dergelijk voornemen en stelt dat het verdienmodel van de financiële instellingen onder druk staat. Raadslid Hugo Coomans verwijst hierbij naar Belfius Veltem.
B. De stad Leuven zal tractorsluizen plaatsen op zijn grondgebied in de Langeveldstraat om het sluipverkeer tegen te gaan. Dit is niet gebeurd in samenspraak met de Gilde en de landbouwraad. Schepen van mobiliteit, Maarten Forceville, weet dat er een akkoord is om in de toekomst in de Wijgmaalsesteenweg een verbod in te stellen voor zwaar verkeer. Dit werd al zo bepaald in het huidig mobiliteitsplan.
Raadslid Denon vult zijn vraag als volgt verder aan. Door het plaatsen van de tractorsluizen is er geen rechtstreekse verbinding meer met onze gemeente. De bewoners en de handelszaken van de Langeveldstraat werden tot op heden nog niet gecontacteerd. De schepen van mobiliteit antwoordt hierop dat er in goede verstandhouding verder gepraat wordt met de stad Leuven om een vergelijk te vinden. De schepen weet nog niet wat de uiteindelijke uitkomst van het overleg zal zijn. Het doel moet steeds zijn om de zwakke weggebruiker te versterken en te beschermen.
Raadslid Tom Denon weet dat de stad Leuven ervan uitgaat dat de gemeente Herent zijn fiat gegeven heeft aan het project. Schepen Maarten Forceville betwist dit ten stelligste en zegt dat de gemeente nooit een officiële goedkeuring heeft gegeven aan de stad Leuven. Dit punt wordt zeker vervolgd.
C. Om de heraanleg van de Mechelsesteenweg uit te voeren zijn ter hoogte van de Molenweg en de Spekstraat onteigeningen noodzakelijk. Talrijke protestpamfletten duiden op het ongenoegen van de buurtbewoners. Volgens de omwonenden laat de communicatie over dit project te wensen over. Op de website van AWV (agentschap Wegen & Verkeer) kunnen niet alle plannen geraadpleegd worden. Zijn er infomomenten gepland zodat men het ongenoegen van de buurt in de kiem kan smoren en zo de gemoederen kan bedaren?
De schepen van openbare werken, Maarten Forceville, begrijpt de paniekreactie van de buurt. maar wijst erop dat het gaat over minnelijke verwervingen van gronden door AWV. De schepen weet dat er reeds infomomenten en een-op-eengesprekken hebben plaatsgevonden. De commissaris vastgoedtransacties zal de komende weken de minnelijke verwervingen verder bespreken met de eigenaars. De schepen betwist dus ten stelligste om dat er onvoldoende communicatie rond dit project zou gevoerd zijn. Het is de bedoeling dat er veilige fietspaden in de plaats komen. De schepen besluit dat alle betrokken inwoners, op de hoogte zijn van de toekomstige plannen!
D. Raadslid Tom Denon doet namens de drie oppositiepartijen (Groen, Vooruit en Herent21) volgende aanbeveling aan de burgemeester/voorzitter van de raad van bestuur van Volkswoningbouw betreffende de renovatieproblemen in de sociale woonwijken 's Herenwegveld en Borneveld: "Het is belangrijk om ter plaatse de verzuchtingen van de bewoners te gaan aanhoren zodat deze voornoemde groep het gevoel krijgt effectief gehoord te worden. " Perceptie speelt hierbij een grote rol. Bewoners vinden de klachtenprocedure te omslachtig en zijn niet geneigd een klacht tegen de woonmaatschappij in te dienen. Vertragingen in de renovatiewerkzaamheden moeten binnen de grenzen van de redelijkheid blijven.
De burgemeester antwoordt hierop dat het moeilijk is te reageren bij "perceptie". Zij verwijst eveneens naar de heersende coronamaatregelen, die de mogelijkheden inperken om fysiek samen te komen. Zij spreekt ook tegen dat de klachtenprocedure ingewikkeld zou zijn, een briefje in de bus steken bij Volkswoningbouw volstaat. Zij ontkent daarenboven dat er ooit sancties zijn genomen tegen huurders, die een klacht hebben ingediend. Het is wel zo dat Volkswoningbouw niet kan ingaan op alle wensen en klachten van huurders. De burgemeester geeft nog mee dat de effectieve oplevering begin mei 2021 zal plaatsvinden, waarbij de directeur en de voorzitter van de woningmaatschappij aanwezig zullen zijn, rekening houdende met de dan geldende coronarichtlijnen.
Raadslid Tom Denon stelt dat er een verschil is tussen meldingen en klachten. Hij weet wel dat de huurders zeer tevreden zijn over de medewerkers bij Volkswoningbouw, maar zij klagen aan dat zij niet gehoord worden.
Raadslid Jan Creten haalt het gebrek aan opvolging van de renovatiewerkzaamheden aan. De vooropgestelde timing werd vaak niet gerespecteerd door de aannemer. Hij pleit voor een huurcompensatie voor de huurders.
Raadslid Luk Draye bedankt de burgemeester voor het uitvoerig antwoord en stelt voor om een technisch medewerker van de gemeentelijke technische dienst te belasten met de opvolging van de desbetreffende werven. De burgemeester vreest dat de medewerkers bij de technische dienst al voldoende werkdruk heerst. De architect volgt wel de werken verder op.
II.
A. Raadslid Griet Lissens heeft vragen omtrent het collegepunt CBS/2021/689 van 29 maart 2021 - ontwikkelen van een gemeentelijke patrimoniumstrategie Vrije Tijd - aanstelling juridische begeleiding. Zij vindt het grappig dat het beleid hiervoor externe hulp moet inroepen. Schepen van sport, Philippe Scheys, verwijst hiervoor naar zijn eerder antwoord, dat hij heeft gegeven tijdens de raad van 9 maart 2021 over het gebruik van de gemeentelijke sportinfrastructuur. Het patrimoniumbeleid hangt nauw samen met de wijzigende populariteit van sporten. Dit vereist een zekere alertheid van het bestuur en hiervoor laat het bestuur zich dan ook extern begeleiden. De burgemeester vult nog aan dat dit collegepunt handelt over de aanstelling van een juridisch adviseur om een gemeentelijke patrimoniumstrategie uit te tekenen.
B. Raadslid Lissens heeft nog vragen over een mogelijk participatiemoment voor de burgers op 2 en 3 mei 2021. Schepen van cultuur, Stijn Van Meerbeeck, weet dat dit event wordt uitgesteld naar een nog later te bepalen datum. Verder kan hij hierover nog niets vertellen. Hij stelt wel dat alle raadsleden zullen worden betrokken.
C. Op 06 april 2021 heeft het college het voorontwerp van het gemeentelijk RUP Dorpskern Veltem goedgekeurd (CBS/2021/745). Het raadslid vraagt om de bij dit punt gevoegde bijlagen aan haar te bezorgen. Verder wenst zij nu de volgende stappen te kennen in het goedkeuringsproces. Zij vraagt zich ook af wanneer de volgende participatiemomenten zullen worden georganiseerd. De schepen van ruimtelijke ordening, Philippe Scheys, licht in detail de stand van zaken toe.
Hieronder het stappenplan van het GRUP met een aantal termijnen:
Namens gemeenteraad,
Renaat Kamers
algemeen directeur
Kenneth Vyncke
wnd. voorzitter