Terug gemeenteraad

Tue 20/04/2021 - 20:00 Haagbeuk

Openbaar

Notulen

Beleid & Organisatie

Bouwen & buurten

Communicatie & participatie

  • Het besluit van de gemeenteraad van 13 mei 2008 inzake een kwaliteitsvolle dienstverlening en klachtenbehandeling bij de gemeente Herent, wordt opgeheven. Het besluit van de gemeenteraad van 13 maart 2012 waarbij de doelstellingen werden onderschreven zoals die werden geformuleerd door de VVSG, in het charter voor een toegankelijke lokale dienst- en hulpverlening, wordt bevestigd en het reglement van het lokaal bestuur van Herent inzake klachtenbehandeling wordt vastgesteld.

Financiƫn

  • De raad wordt verzocht het raadsbesluit en de bijhorende bijlage "20201215_GR_Belasting op verwaarloosde woningen en gebouwen", op te heffen met ingang vanaf 01 januari 2021.

    De hiernavolgende aanpassingen worden aangebracht aan het reglement rekening houdend met de opmerkingen van de toezichthoudende overheid:

    • de juridische grond in dit besluit wordt aangevuld door een bijkomende verwijzing te maken naar volgende regelgeving:
      • Het decreet van 22 december 1995 houdende de bepaling over het register voor verwaarloosde woningen en gebouwen wordt vanaf 01 januari 2021 ook opgenomen in de Vlaamse Codex Wonen, meer bepaald in de artikelen 2.15 tot en met 2.20.
    • Artikel 7 - schrapping uit het verwaarlozingsregister, §2 laatste zin: "Tegen deze beslissing over het verzoek tot schrapping kan de houder van het zakelijk recht beroep aantekenen volgens de procedure vermeld in artikel 5." Dit laatste moet artikel 6 zijn aangezien dat artikel over het beroep tegen de registratie gaat. Artikel 5 gaat over de kennisgeving van de registratie.
      • Artikel 7 §3, laatste zin wordt: "Tegen deze beslissing over het verzoek tot schrapping kan de houder van het zakelijk recht beroep aantekenen volgens de procedure, vermeldt in artikel 6."
    • Artikel 11, §4, 10°: “De woning of gebouw is vrijgesteld wanneer deze is opgenomen in het gemeentelijk register van leegstaande gebouwen of woningen en er hiervoor een gemeentelijke belasting verschuldigd is door de zakelijk gerechtigde conform het gemeentelijk belastingreglement. Indien de woning of het gebouw zich op beide registers bevindt, kan er geen vrijstelling toegekend worden als de anciënniteit op de gemeentelijk register van leegstaande woningen en/of gebouwen hoger is die van de gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en/of gebouwen.”
      • Dit wil dus zeggen dat wanneer een pand (woning/gebouw) de eerste jaren dat belasting op leegstand verschuldigd is, maar ook op het  verwaarlozingssregister staat, niet tegelijk ook een belasting op verwaarlozing moet betalen, tenzij dat pand al langer op het leegstandsregister staat dan de periode dat het op het verwaarlozingsregister staat.
      • Er bestaat een vermoeden dat deze bepaling niet strookt met de geldende regelgeving (Grond- en Pandendecreet, gewijzigd bij decreet van 23/12/2016 houdende diverse fiscale bepalingen, het decreet van 22/12/1195 overgenomen in de Vlaamse Codex Wonen van toepassing vanaf 1/1/2021),  maar ook dat het gelijkheidsbeginsel door deze bepaling wordt geschonden.
      • Artikel 2.19 van de Vlaamse Codex Wonen (oorspronkelijk bepaald in artikel 25 van het decreet van 22/12/1995): voorziet dat een opname op het register van verwaarloosde gebouwen en woningen kan gecombineerd worden met een opname op het leegstandsregister (en omgekeerd). Bovendien moet de materie verwaarlozing en de materie leegstand als onafhankelijk van elkaar worden gezien, ze hebben elk hun eigen doelstelling.  Het valt dus niet te verantwoorden dat als een woning/gebouw leegstaat én verwaarloosd is, dat er maar 1 belasting wordt geheven.
        • Artikel 11, §4, 10° wordt geschrapt uit het reglement.

    Het aangepaste reglement treedt in werking vanaf 01 januari 2021.

  • Artikel 1. 

    Het gemeentebestuur heft een retributie op de verkoop van kuubzakken en plaatzakken voor het inzamelen van asbestleien en/of -platen.

    Artikel 2.

    §1. De retributie bedraagt voor een:

    • kuubzak (1 m³): 30,00 euro
    • plaatzak (1 m³): 30,00 euro

    §2. Er kunnen jaarlijks maximum vijf kuubzakken of vijf plaatzakken (of een combinatie van zakken beperkt tot 5 stuks) per adres aangekocht worden. Hierbij zijn twee veiligheidskits en het ophalen van de kuub- of plaatzakken aan huis inbegrepen.

    Artikel 3.

    Procedure:

    1. Inwoner vult een webformulier in of belt naar de Groene Lijn van EcoWerf
    2. Asbestcoach neemt telefonisch contact op met de inwoner en maakt een afspraak voor een huisbezoek
    3. De asbestcoach geeft ter plaatse informatie over veilige afbraak, verkoopt de zakken aan de inwoner en maakt een afspraak voor ophaling
    4. De inwoner vult de zak(ken) korte tijd voor de ophaaldag
    5. EcoWerf komt de zakken ophalen

    Artikel 4.

    EcoWerf wordt gemachtigd om de retributies, zoals vermeld in artikel 2, te innen. De wijze van betaling gebeurt uitsluitend op de door EcoWerf voorgeschreven wijze met name via Bancontact bij aflevering van de zakken.

    Artikel 5.

    Dit reglement treedt in werking op 1 juni 2021.

  • De raad wordt verzocht:

    • het raadsbesluit van 15 december 2020 de de daarbij horende bijlage "20201215_GR_Contantbelasting voor de inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval" op te heffen en dit met ingang vanaf 20 april 2021.
    • de bijlage "20210420_GR_Contantbelasting voor de inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval", bijgevoegd aan dit besluit, goed te keuren.

    De inwerkingtreding van dit reglement is 20 april 2021 en bevat volgende wijziging:

    • Overeenkomstig art. 3.4.8.1 Vlarema  geldt er vanaf 1 januari 2021 een aanvaardingsplicht voor afgedankte matrassen.  Dit betekent dat de matrassen gratis aanvaard moeten worden bij de aanbieding op de recyclageparken en bij de huis-aan-huis inzameling (voorrijkost mag wel aangerekend blijven worden).  Lokale besturen ontvangen van de producenten een vergoeding voor de inzameling van matrassen. In een overgangsperiode kunnen deze matrassen ingezameld worden via de fractie grofvuil
    • De gratis aanvaarding van matrassen op het recyclagepark en de vergoeding voor lokale besturen zijn een rechtstreeks gevolg van de producentenverantwoordelijkheid die vanaf 1 januari 2021 van start gaat. Tussen 1 januari 2021 en 30 juni 2021 moeten de matrassen nog niet selectief ingezameld worden, daarna is dat wel verplicht.
      • Bijgevolg moet het tarief voor de afgifte van één- en tweepersoonsmatrassen in artikel 3, §1, e): eenpersoonsmatras aan een tarief van € 7,50 en tweepersoonsmatras € 15 worden geschrapt.
  •  De gemeenteraad keurt de procedure van kredietverschuivingen goed

Leefmilieu & duurzaamheid

Onderwijs

  • De gemeente Herent gaat akkoord dat SKLO-GO! Leuven uit SMVB Scholengemeenschap Midden Vlaams-Brabant stapt. De scholengemeenschap zal vanaf 1 september 2021 voor de verdere duur van de bestaande overeenkomst gevormd worden door de gemeentelijke basisscholen van Boortmeerbeek, Haacht, Keerbergen en Herent in de vorm van een interlokale vereniging voor de duur van zes schooljaren vanaf 1 september 2021 tot en met 31 augustus 2026 en jaarlijks opzegbaar.

Wegenis - waterwerken - gebouwen

  • De aanpassing van de dienstverleningsovereenkomst inzake de uitbouw en het beheer van de gemeentelijke afvalwaterzuiveringsinfrastructuur  goed te keuren.

    • akkoord te gaan met de gratis grondafstand met betrekking tot een perceel grond (bestemd als openbaar domein), gelegen aan de Kerselarenweg, op het kadaster bekend onder Herent, derde afdeling, sectie K, deel van nummer 107XP0000, met gereserveerd perceelsidentificatienummer 107B2P0000, groot volgens meting vijfenveertig centiare (45ca), aangeduid  als lot 3 op het opmetingsplan ervan opgemaakt door landmeter-expert Bruno Mertens, te Mechelen, Frederik de Merodestraat 111, op 5 januari 2021, opgenomen in de databank  van de plannen van afbakening van de Algemene administratie van de patrimoniumdocumentatie met referentienummer: 24423/10459, welk plan sindsdien niet is gewijzigd, en waarvoor toepassing van art. 3.12.3.0.6 Vlaamse Codex Fiscaliteit en art 1, 4° Hypotheekwet wordt gevraagd.
    • het ontwerp van akte goed te keuren
    • te bepalen dat onderhavige aankoop geschiedt voor OPENBAAR NUT, voor inlijving van de grond in het openbaar domein en de wegenis
  • De gemeenteraad neemt kennis van de buitengewone zitting van Iverlek op 8 december 2020 van de algemene vergadering, zoals notarieel verleden op 23 december 2020.  De gemeente aanvaardt de toetreding voor de activiteit openbare verlichting tot Iverlek en de beslissing betreffende de aanpassing van het vermogen ingevolge de inbreng in natura.  De definitieve waardering bedraagt 788.459,68 euro bestaande uit 591.325 euro in 23.653 aandelen Aov en 197.134,68 euro in cash.

    Artikel 2.  De gemeenteraad hecht haar goedkeuring aan het bijgevoegde ontwerp van notariële akte met referte 20210527_ONTWERPAKTE_Iverlek&Gemeente_Fluvius2.0.pdf, die de in artikel 1 vermelde inbreng in natura formaliseert. Deze ontwerpakte maakt integraal deel uit van dit besluit.

Geen bevoegdheid gekozen